Założyciele

Jerzy Sorek - Prezes Fundacji

Absolwent Akademii Wychowania Fizycznego w Katowicach- Kierunek Nauczycielski.

Specjalizacja:  „Piłka Nożna”, sport do wyboru „Żeglarstwo”.

Podyplomowo: „Organizacja i Zarządzanie Oświatą”, „Odnowa Biologiczna”.

Od 1994 roku dyrektor Szkoły Podstawowej Nr 12 w Mysłowicach.

Od 2012 dyrektor Zespołu Szkolno-Przedszkolnego Nr 2 w Mysłowicach.

Wieloletni Prezes Uczniowskiego Klubu Sportowego „Astra”.

Pasje: siatkówka, turystyka górska, smooth jazz

Obecnie bardzo aktywny emeryt.

Halina Sorek - Wiceprezes Fundacji

Jestem jednym z pomysłodawców Naszej Fundacji i odpowiadam za dział „Edukacja”. Dział ten jest mi bardzo bliski ponieważ od początku moja ścieżka zawodowa jest związana z różnorodnymi formami edukacji. W przeszłości byłam nauczycielem wychowania fizycznego, biologii, ochrony środowiska, a jeszcze nie tak dawno pedagogiem szkolnym w I LO w Mysłowicach. Nie ominęła mnie również przyjemność bycia nauczycielem akademickim oraz piastowianie stanowiska dyrektora szkoły podstawowej.

Moim największym skarbem są moje pasje. O każdej porze roku i z ogromnym zamiłowaniem wędruję po górach. Kocham Tatry. Najbardziej wspominam wejście na Małą Wysoką (2429 m.n.p.m.) w Tatrach Słowackich, fantastyczne widoki i nieopisane wrażenia. Trzeba tam po prostu być żeby poczuć ten niepowtarzalny klimat.

Jako doświadczony piechur polecam wędrówkę do tzw. Chaty Teriego (TERYHO), także w Tatrach Słowackich. Z trasą mogą się zmierzyć zarówno duzi jak i mali, co jest obok rewelacyjnych widoków, jej ogromna zaletą. Mogłabym tak wymieniać bez końca.

Zimą, poza wędrówkami, jeżdżę również na nartach.

Moje zainteresowania dają mi siłę, satysfakcję, umiejętność pokonywania trudności, ale również uczą pokory.

Siatkówka

Andrzej Smiatek - trener

Absolwent Akademii Wychowania Fizycznego w Katowicach – Kierunek Nauczycielski Studia podyplomowe zakończone tytułem Trenera II Klasy Państwowej w piłce siatkowej.
Przez 17 lat czynny zawodnik takich Klubów jak:
Górnik Radlin, Rafako Racibórz, Volley Rybnik oraz Górnik Siemianowie.
Trener zawodników Górnika Radlin i zawodniczek Silesia Mysłowice.
Obecnie pracuje jako nauczyciel wychowania fizycznego w Zespole Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śląskim, a jako trener przekazuje swoją wiedzę zawodniczą członkom Klubu "Active Sport".

Gabriela Górkiewicz - manager

Absolwentka filologii angielskiej z informatyką oraz pedagogiki. Obecnie pracuje jako nauczyciel języka angielskiego w Szkole Podstawowej nr 14 w Mysłowicach oraz jako lektor j. angielskiego  w CuE Alfa. Tworząc autorskie projekty współpracuje z wieloma zagranicznymi  szkołami między innymi w Czechach, Rumunii, Hiszpanii, Portugalii,  Norwegii i Turcji.
Hobby - siatkówka, jazda na nartach.

Piotr Zastocki - lekarz klubowy

Absolwent Wydziały Lekarskiego Śląskiej Akademii Medycznej.
Od 1985 roku pracuje w oddziale urazowo-ortopedycznym SP ZOZ Szpitala Nr 2 w Mysłowicach.
Członek Polskiego Towarzystwa Medycyny Sportowej od 1999 roku.
W latach 1994- 2002 lekarz Polskiego Związku Zapaśniczego oraz kadry olimpijskiej zapasów w stylu klasycznym.
Lekarz klubowy m.in. sekcji bokserskiej KS „GÓRNIK” Sosnowiec, Sosnowieckiego Klubu Karate, stale współpracujący z MCKiS Jaworzno, stały opiekun Medyczny klubów zapaśniczych Katowic i Mysłowic, opiekun medyczny wielu imprez sportowych.
Pasje: turystyka górska i rowerowa, przyroda, ekologia

Gymkhana

Piotr Sorek

Absolwent Wydziału Prawa Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach a przede wszystkim pasjonat sportów motorowych. Czynny instruktor jazdy samochodem oraz motocyklem, któremu na przestrzeni wielu lat udało się wykształcić setki kierowców oraz motocyklistów.

Szczególnie upodobał sobie motocykle. Swoją pasję pielęgnuje głównie poprzez podróże motocyklowe, udało mu się w ten sposób zjeździć sporą cześć naszego kontynentu. Propagator śląskiej gymkhany a zarazem zawodnik klasy PRO tego wspaniałego sportu. Pasjonuje się również narciarstwem oraz muzyką- gra na saksofonie.

Agnieszka Sorek

Od 2012 roku właścicielka szkoły nauki jazdy OSK Sorek Motocykle a zarazem kierownik tego ośrodka. Przez kilka minionych lat wywracała swoje życie do góry nogami by finalnie podporządkować je motocyklowej pasji. Zawsze uśmiechnięta, szalenie empatyczna i ciekawa świata. Chętnie pomaga innym- typ społecznika. Osoba o nieprzeciętnym talencie organizatorskim, lubiąca mierzyć się nowymi wyzwaniami. Entuzjastka zarówno wypraw motocyklowych jak i górskich wędrówek. Wolny czas najchętniej spędza aktywnie razem ze swoją rodziną.