ZAŁOŻYCIELE

Jerzy Sorek - Prezes Fundacji

Jestem absolwentem Akademii Wychowania Fizycznego w Katowicach, a podyplomowo ukończyłem „Odnowę biologiczną”. Zawodowo związałem się ze szkolnictwem, gdzie sporą część swojego życia poświęciłem zarządzaniu szkołą podstawową, a potem zespołem szkolno-przedszkolnym. Moją odskocznią od trudów dyrektorowania było założenie Uczniowskiego Klubu Sportowego „Astra”, który działał przez wiele lat. Z ogromną pasją i zaangażowaniem uprawiałem siatkówkę,co prawda jako amator i w gronie przyjaciół, ale dawało mi to wiele radości i zadowolenia. Uwielbiam jeździć na nartach, kocham polskie morze, żeglarstwo i turystykę górską. Wolne chwile umilam sobie grą na instrumentach muzycznych.Z racji swoich pasji w Naszej Fundacji odpowiadam za dział „Sport”.

Halina Sorek - Wiceprezes Fundacji

Jestem jednym z pomysłodawców Naszej Fundacji i odpowiadam za dział „Edukacja”. Dział ten jest mi bardzo bliski ponieważ od początku moja ścieżka zawodowa jest związana z różnorodnymi formami edukacji. W przeszłości byłam nauczycielem wychowania fizycznego, biologii, ochrony środowiska, a jeszcze nie tak dawno pedagogiem szkolnym w I LO w Mysłowicach. Nie ominęła mnie również przyjemność bycia nauczycielem akademickim oraz piastowianie stanowiska dyrektora szkoły podstawowej.

Moim największym skarbem są moje pasje. O każdej porze roku i z ogromnym zamiłowaniem wędruję po górach. Kocham Tatry. Najbardziej wspominam wejście na Małą Wysoką (2429 m.n.p.m.) w Tatrach Słowackich, fantastyczne widoki i nieopisane wrażenia. Trzeba tam po prostu być żeby poczuć ten niepowtarzalny klimat.

Jako doświadczony piechur polecam wędrówkę do tzw. Chaty Teriego (TERYHO), także w Tatrach Słowackich. Z trasą mogą się zmierzyć zarówno duzi jak i mali, co jest obok rewelacyjnych widoków, jej ogromna zaletą. Mogłabym tak wymieniać bez końca.

Zimą, poza wędrówkami, jeżdżę również na nartach.

Moje zainteresowania dają mi siłę, satysfakcję, umiejętność pokonywania trudności, ale również uczą pokory.

STATUT FUNDACJI